Beugels
Brackets (slotjes)
Brackets (vaste apparatuur) worden gebruikt bij het verplaatsen van tanden en kiezen. Er zijn verschillende soorten brackets.
- Bij de meest gebruikte brackets wordt de orthodontische draad, die ervoor zorgt dat de tanden worden verplaatst, in het slotje vastgehouden door een elastiekje of ijzerdraadje. De elastiekjes zijn er in diverse kleuren of doorzichtig.
- Zelfligerende brackets: de draad wordt vastgehouden door een ingebouwd klepje in de bracket waardoor deze beter door het slotje kan schuiven. Zelfligerende brackets zijn gemakkelijker schoon te houden.
- Keramische brackets zien er mooier uit maar hebben ook nadelen. Er is een grotere kans op breken en bovendien zijn ze moeilijker te verwijderen.
- Keramische, zelfligerende brackets. Deze brackets zijn misschien erg mooi, maar ook erg kwetsbaar en duur.
- Linguale brackets worden in Nederland nog weinig toegepast. De beugel is niet erg comfortabel en het is erg moeilijk om er een perfect resultaat mee te bereiken. Voordeel is dat je ze niet ziet zitten in de mond, ze worden aan de binnenkant van de tanden en kiezen bevestigd.
Plaat
Dit is een veel toegepaste beugel voor verschillende doeleinden. De plaat wordt bijvoorbeeld gebruikt in een jong wisselgebit om kleine correcties uit te voeren.Een boventand die bijvoorbeeld achter de ondertanden doorbreekt kan hiermee “bijgestuurd” worden zodat de verdere wisseling beter verloopt. Ook kan de boventandboog met deze beugel iets verbreed worden. Bovendien wordt de beugel gebruikt om de stand van het gebit na de uiteindelijke orthodontische behandeling te stabiliseren (nachtbeugel/retentiebeugel).
Activator
Deze beugel zorgt ervoor dat, tijdens de groei, de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak meer naar voren wordt verplaatst.
Headgear (buitenbeugel)
Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de kiezen van de bovenkaak een beetje naar achteren. Er zijn 2 soorten:
- De cervicale headgear (nekbeugel): deze wordt het meest gebruikt en moet in de meeste gevallen ongeveer 16-18 uur per dag worden gedragen.
- De highpull headgear (petjesbeugel): deze kan ook gecombineerd worden met een activator. Het “petje” wordt meestal alleen ’s nachts gedragen.
Reversed headgear
Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak meer naar voren te laten groeien ten opzichte van de onderkaak. Hij zit vast aan een binnenbeugel. In de meeste gevallen hoeft deze beugel alleen ’s nachts te worden gedragen.
Hyrax (sutuurexpansie apparaat)
Deze beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel gedraaid worden. Hij is geschikt voor jeugdige patiënten tot ongeveer 15 jaar.
Herbst-beugel
De Herbst-beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak. Bovendien verplaatsen de boventanden zich door deze beugel naar achter en de ondertanden naar voren. Het is een zeer efficiënte beugel om een overbeet te corrigeren. Deze beugel kan niet zelf uitgedaan worden dus je kan deze beugel dan ook niet vergeten in te doen.
Retentiedraad / c-c bar
Om te voorkomen dat de tanden na de behandeling gaan verschuiven, wordt vaak een spalkje achter de voortanden geplaatst. Dit draadje moet soms levenslang blijven zitten. Dat is niet erg, u bent er binnen een week aan gewend en wanneer u het goed schoonhoudt is er niet meer kans op gaatjes dan zonder het draadje. De eigen tandarts kan het draadje periodiek controleren.
Micro-implantaat / ortho-implantaat / botanker
Deze kleine ‘botschroefjes’ dienen als tijdelijk anker om tanden sneller en meer te kunnen verplaatsten. Het biedt extra mogelijkheden aan een vaste apparatuur beugel. Plaatsen van een micro-implantaat is niet pijnlijk. Bij het plaatsen wordt een verdoving gegeven. Het implantaat wordt tijdens de beugelbehandeling weer probleemloos verwijderd.
Aligner
Een aligner is een soort beugel die gebruikt wordt om tanden te corrigeren en recht te zetten. Het is een bijna onzichtbare, op maat gemaakte hoes van doorzichtig plastic die over de tanden heen past. Een aligner werkt door geleidelijk druk uit te oefenen op de tanden, waardoor ze in de gewenste positie verschuiven.